Oct
23

Nekretnine u Baru – pregled tržišta

Kako se kreću cijene nekretnina u Baru? Koje mikro-lokacije treba razlikovati? Kakve su tipske nekrtetnine a kakva infrastruktura?

Centar

Bar je moderan grad koji se intenzivno razvija od 70tih godina pa do danas. Izlazi na dugačku plažu i ima sjanu mikroklimu. Infrastrukturno je dobro opremljen sa širokim bulevarima, velikim parkinzima, velikom marinom i lukom. Saobraćajno je dobro povezan kako sa zaleđem (Podgorica, Beograd) tako i sa ostatkom primorja (jadranska magistrala). Najveći je grad na Crnogorskom primorju i najmanje zavisi od turizma. Ako želite da provedete više od godišnjih odmora na Crogorskom primorju ili se ovdje preselite za stalno onda je Bar vjerovatno najbolja opcija za Vas.
Trenutnu ponudu i cijene u centru Bara možete pogledati ovdje:

Šušanj

Tip nekretnina: U ovom naselju uglavnom su zastupljene kuće mada se broj stabenih zgrada povećava iz godine u godinu i stanovi će ubrzo preuzeti primat po broju jedinica. Stilovi gradnje variraju od modernog dizajna i tehološki dobro opremljenih kuća pa do onih građenih skromnim budžetom.
Infrastruktura: Naselje je dobro organizovano i aktivno tokom cijele godine. Veliki broj domaćeg stanovništva živi upravo ovdje. Postoje brojni minimarketi, velika osnovna škola, apoteke, pekare, i sl. Dio naselja bliži moru opremljen je gradskom kanalizacijom. Duž cijelog naselja uz more i prostranu plažu na koju Šušanj izlazi cijelom dužinom prolazi širok bulevar sa 4 trake i dva kružna toka. Od bulevara se granaju lokalne ulice koje su u prvom dijelu prostrane i sa uličnom rasvjetom ali što više zalaze prema brdu postaju strmije i uže.
Trenutnu ponudu i cijene u Šušanju možete pogledati ovdje:

Sutomore

Tip nekretnina: Nekretnine u Sutomoru su u najvećem broju kuće za odmor. Variraju od onih sa više apartmanskih jedinica namjenski opremljenih za turističko izdavanje pa sve do individualnih vikendica manjih kvadratura. Dio naselja oko osnovne škole sastoji se od manjeg broja stanbenih zgrada gdje uglavnom živi lokalno stanovništvo. Stil gradnje koji dominira tipičan je za period 80ih i 90ih.
Infrastruktura: Sutomore izlazi na dugu pješčanu plažu koju cijelom dužinom preti šetališe prepuno restorana, hotela i kafića. Ljeti je vrlo popularno dok je zimi slabo posjećeno. Iako je malo mjesto Sutomore ima svoju autobusku i željezničku stanicu, beznisku pumpu, osnovnu školu i vrtić, par velikih i više manjih marketa, pekare, apoteke, zelenu pijacu i sl.
Trenutnu ponudu i cijene u Sutomoru možete pogledati ovdje:

Bjeliši

Tip nekretnina: Bjeliši su stambeno naselje sa privatnim kućama. Nalaze se u zaleđini grada prema planini (sa druge strane pruge). Tu, uglavnom, živi domaće stanovništvo. Naselje se razvilo od 80tih godina na ovamo. Gravitira ka gradu tj od centra je udaljeno svega 5 minuta vožnje.
Infrastruktura: Naselje ima jedan veći i nekoliko manjih marketa, usličnu rsvjetu i korektnu putnu infrastrukturu. Kako gravitira ka gradu to škole, ambulanta, pošta, zelena pijaca i sl koje se nalaze u centru opslužuju i ovo naselje.
Trenutnu ponudu i cijene u Bjelišima možete pogledati ovdje:

Polje

Tip nekretnina: Barsko polje je naseljeno uglavnom privatnim kućama gdje u većini živi domaće stanovništvo. Ovo naselje se, takođe, intenzivnije razvijalo od 80tih godina na ovamo. Prostire se sa lijeve i desne strane oko jadranske magistrale na potezu Bar – Ulcinj. Pored stambenih kuća u ovom naselju su česti i privredni objekti tipa građevinskih stovarišta, zanatskih radnji, magacinskih prostora, automehaničarskih radionica i sl.
Infrastruktura: Polje je infrastrukturno dobro opremljeno. Široke ulice, rasvjeta, osnovna škola, brojne prodavnice i radionice, bolnica i sl. Od grada je udaljeno nekih 10ak minuta vožnje.
Trenutnu ponudu i cijene u Polju možete pogledati ovdje:

Dobre Vode i Utjeha

Tip nekretnina: Dobre Vode i Utjeha su gusto naseljena mjesta za odmor. Prostiru se duž jadranske magistrale na potezu Bar-Ulcinj sve od mjesta Ujtin Potok (Opština Bar) pa do Kunja (opština Ulcinj). Izlaze na nekoliko plaža i lijepih uvala. Većina nekretnina je orjentisana u smjeru Jugo-Zapad sa dosta Sunca i lijepim pogledom na more. Preovlađuju kuće za odmor – vikendice ali se u poslednjoj dekadi desio građevinski procvat i izgradilo se dosta manjih hotela i stambenih zgrada. Cijene su ovdje pristupačnije negu u djelovima grada bližim centru.
Infrastruktura: Na ovom potezu infrstrukturna opremljenost nije u potpunosti ispratila građevinski procvat. Dosta kuće je i dalje na sopstvenim bazenima za vodu (bistjernama) ali se očekuje da će komunalna opremljenost ipak bolje ispratiti toliki broj objekata u neko skorije vrijeme. Ljeti na ovom potezu radi veliki broj restorana, kafića, plažnih barova i prodavnica. Zimi se taj broj prilično redukuje.
Trenutnu ponudu i cijene za Dobre Vode i Utjeha možete pogledati ovdje:

Leave a Reply