[the-post-grid id="3987" title="Test"]

Kako se kreću cijene nekretnina u Baru? Koje mikro-lokacije treba razlikovati? Kakve su tipske nekrtetnine a kakva infrastruktura?

Centar

Bar je moderan grad koji se intenzivno razvija od 70tih godina pa do danas. Izlazi na dugačku plažu i ima sjanu mikroklimu. Infrastrukturno je dobro opremljen sa širokim bulevarima, velikim parkinzima, velikom marinom i lukom. Saobraćajno je dobro povezan kako sa zaleđem (Podgorica, Beograd) tako i sa ostatkom primorja (jadranska magistrala). Najveći je grad na Crnogorskom primorju i najmanje zavisi od turizma. Ako želite da provedete više od godišnjih odmora na Crogorskom primorju ili se ovdje preselite za stalno onda je Bar vjerovatno najbolja opcija za Vas.
Trenutnu ponudu i cijene u centru Bara možete pogledati ovdje:

Šušanj

Tip nekretnina: U ovom naselju uglavnom su zastupljene kuće mada se broj stabenih zgrada povećava iz godine u godinu i stanovi će ubrzo preuzeti primat po broju jedinica. Stilovi gradnje variraju od modernog dizajna i tehološki dobro opremljenih kuća pa do onih građenih skromnim budžetom.
Infrastruktura: Naselje je dobro organizovano i aktivno tokom cijele godine. Veliki broj domaćeg stanovništva živi upravo ovdje. Postoje brojni minimarketi, velika osnovna škola, apoteke, pekare, i sl. Dio naselja bliži moru opremljen je gradskom kanalizacijom. Duž cijelog naselja uz more i prostranu plažu na koju Šušanj izlazi cijelom dužinom prolazi širok bulevar sa 4 trake i dva kružna toka. Od bulevara se granaju lokalne ulice koje su u prvom dijelu prostrane i sa uličnom rasvjetom ali što više zalaze prema brdu postaju strmije i uže.
Trenutnu ponudu i cijene u Šušanju možete pogledati ovdje:

Sutomore

Tip nekretnina: Nekretnine u Sutomoru su u najvećem broju kuće za odmor. Variraju od onih sa više apartmanskih jedinica namjenski opremljenih za turističko izdavanje pa sve do individualnih vikendica manjih kvadratura. Dio naselja oko osnovne škole sastoji se od manjeg broja stanbenih zgrada gdje uglavnom živi lokalno stanovništvo. Stil gradnje koji dominira tipičan je za period 80ih i 90ih.
Infrastruktura: Sutomore izlazi na dugu pješčanu plažu koju cijelom dužinom preti šetališe prepuno restorana, hotela i kafića. Ljeti je vrlo popularno dok je zimi slabo posjećeno. Iako je malo mjesto Sutomore ima svoju autobusku i željezničku stanicu, beznisku pumpu, osnovnu školu i vrtić, par velikih i više manjih marketa, pekare, apoteke, zelenu pijacu i sl.
Trenutnu ponudu i cijene u Sutomoru možete pogledati ovdje:

Bjeliši

Tip nekretnina: Bjeliši su stambeno naselje sa privatnim kućama. Nalaze se u zaleđini grada prema planini (sa druge strane pruge). Tu, uglavnom, živi domaće stanovništvo. Naselje se razvilo od 80tih godina na ovamo. Gravitira ka gradu tj od centra je udaljeno svega 5 minuta vožnje.
Infrastruktura: Naselje ima jedan veći i nekoliko manjih marketa, usličnu rsvjetu i korektnu putnu infrastrukturu. Kako gravitira ka gradu to škole, ambulanta, pošta, zelena pijaca i sl koje se nalaze u centru opslužuju i ovo naselje.
Trenutnu ponudu i cijene u Bjelišima možete pogledati ovdje:

Polje

Tip nekretnina: Barsko polje je naseljeno uglavnom privatnim kućama gdje u većini živi domaće stanovništvo. Ovo naselje se, takođe, intenzivnije razvijalo od 80tih godina na ovamo. Prostire se sa lijeve i desne strane oko jadranske magistrale na potezu Bar – Ulcinj. Pored stambenih kuća u ovom naselju su česti i privredni objekti tipa građevinskih stovarišta, zanatskih radnji, magacinskih prostora, automehaničarskih radionica i sl.
Infrastruktura: Polje je infrastrukturno dobro opremljeno. Široke ulice, rasvjeta, osnovna škola, brojne prodavnice i radionice, bolnica i sl. Od grada je udaljeno nekih 10ak minuta vožnje.
Trenutnu ponudu i cijene u Polju možete pogledati ovdje:

Dobre Vode i Utjeha

Tip nekretnina: Dobre Vode i Utjeha su gusto naseljena mjesta za odmor. Prostiru se duž jadranske magistrale na potezu Bar-Ulcinj sve od mjesta Ujtin Potok (Opština Bar) pa do Kunja (opština Ulcinj). Izlaze na nekoliko plaža i lijepih uvala. Većina nekretnina je orjentisana u smjeru Jugo-Zapad sa dosta Sunca i lijepim pogledom na more. Preovlađuju kuće za odmor – vikendice ali se u poslednjoj dekadi desio građevinski procvat i izgradilo se dosta manjih hotela i stambenih zgrada. Cijene su ovdje pristupačnije negu u djelovima grada bližim centru.
Infrastruktura: Na ovom potezu infrstrukturna opremljenost nije u potpunosti ispratila građevinski procvat. Dosta kuće je i dalje na sopstvenim bazenima za vodu (bistjernama) ali se očekuje da će komunalna opremljenost ipak bolje ispratiti toliki broj objekata u neko skorije vrijeme. Ljeti na ovom potezu radi veliki broj restorana, kafića, plažnih barova i prodavnica. Zimi se taj broj prilično redukuje.
Trenutnu ponudu i cijene za Dobre Vode i Utjeha možete pogledati ovdje:

Maj 2019

Poslednji rok za predaju zahteva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Crnoj Gori istekao je 16. Jula 2018. godine. Prema podacima Ministarstva Održivog Razvoja i Turizma (MORT), zaključno sa poslednjim rokom predato je 51.158 zahteva.

Do sada je obrađeno oko 29.000 zahteva.

Spekuliše se da većina objekata za kojem su predati zahtjevi ne ispunjava uslove za legalizaciju po osnovu važećih Urbanističkih planova.

Da bi se neki objekat legalizovao, neophodno je da bude usklađen sa definisanim planskim parametrima od kojih su najznačajniji i ujedno najviše narušavani Indeks zauzetosti  i Indeks izgrađenosti Urbanističke parcele kao i pozicija objekta u prostoru gde je često problematičan odnos prema susednim objektima i građevinskim linijama, kao i visina objekta.

Takođe, često je upitna i pravno svojinska situacija na parcelama na kojima su objekti izgrađeni.

Pozitivno rešenje o legalizaciji mogu u ovom trenutku očekivati sami vlasnici objekta koji se uklapaju u zadate parametre važećeg planskog dokumenta – DUP-a (Detaljnog Urbanističkog Plana), imaju nedvosmisleno definisan svojinsko-pravni aspekt i predali su potpunu dokumentaciju.

Razmatranje zahteva za legalizaciju objekata koji nisu u skladu sa važecim urbanističko-planskim parametrima biće obustavljeno do usvajanja Plana Generalne Regulacije za sta je predviđen krajnji zakonski rok do 16. Oktobra 2020. godine.

Zajednica Opština zahteva produženje roka za predaju zahteva za legalizaciju do donošenja Plana Generalne Regulacije. Ovaj zahtev se odnosi samo na objekte koji se nalaze na orto-foto snimku teritorije Crne Gore koji je završen krajem 2018. godine, a nikako za objekte koji su nelegalno sagrađeni nakon toga.

Razlozi za produženje roka su kako u kompleksnosti i obimu procedure tako i u činjenici da određeni broj nelegalno sagrađenih objekata pripada dijaspori i strancima, koji obično dolaze leti i koji nisu imali mogućnosti da se blagovremeno informišu o samom procesu i rokovima za Legalizaciju.

Ivan Dašić, Direktor agencije za promet nepokretnosti  “Montenegro Prospects” d.o.o.

Šta treba od “papira” iz katastra?

Kako bi se nekretnina uopšte mogla prodati neophodno je da postoji njen upis u katastar nepokretnosti odnosno da joj je dokumentacija uredna.

Ovdje razlikujemo dva dokumenta:

  1. List nepokretnosti i
  2. Kopiju plana

Oba se vade u katastru a ima ih i na internetu (vidjeti linkove niže) pa u startu nije neophodno izlagati se troškovima njihovog vađenja već je i podatak sa interneta dovoljan. U slučaju kupoprodaje notari svakako traže „svježe“ dokumente pa će se onda izvaditi List nepokrtenosti odnosno kopija plana.

 

Kada teba list nepokretnosti a kada i kopija plana?

Za stanove je dovoljan samo List nepokretnosti a za kuće i placeve je potrebna je i kopija plana kako bi se vidjele granice placa i pristupni put.

 

Kako se „čita“ list nepokretnosti i na šta treba obratiti pažnju?

List nepokretnosti ima četiri dijela koji nam daju sledeće informacije:

  1. Koliki je plac
  2. Ko su vlasnici
  3. Kakvi objekti se nalaze na placu (kuća, zgrada sa stanovima, prazan plac, …)
  4. Ima li kakvih opterećenja

Kada se gledaju podaci o placu, pored njegove površine, obraćamo pažnju i na to kolika je površina  upisana pod temeljom objekta a koliko je slobodna površina (dvorište, bašta, parking, i sl.).

Vlasnici – jesu li osobe sa kojima razgovarate o kupoprodaji ustvari i vlasnici te nekretnine. Jesu li svi saglasni? Ako nisu vlasnici imaju li validno punomoćje da zastupaju vlasnike? I tome slično.

Podaci o objektima – ovo je najpobrkanije za protumačiti jer se prepliću etaže (P-prizemlje, I,II,.. spratovi, Pk – potkrovlje, S – suteren), pomoćni objekti, PD brojevi (kod stanova u zgradi), površine po pojedinim etažama itd. U suštini najvažnije je da se ukupna površina objekata upisanih u LN poklapa sa realnim stanjem. Ako je ovo slučaj onda super a ako nije … posebna je tema koliko je to rješiv a koliko nerješiv problem i tu već treba potražiti stručno mišljenje.

Ima li opterećenja ili ne? Ono što ovdje želite vidjeti je rečenica: „Ne postoje tereti i ograničenja“. Ako ih pak ima to je najčešće hipoteka od banke, neko pravo prolaza, plodouživanje i sl. Ovo su uglavnom rješive stvari. Ono što nikako ne želite vidjeti je postojanje sudskog spora ili zabrana otuđenja zbog … sve jedno čega.

Ovo su neke osnovne provjere koje svako od nas može uraditi kao preventivu prije nego što se rukuje sa drugom stranom ili se plati neka kapara.

Korisni linkovi:

Uprava za nekretnine: http://www.nekretnine.co.me/me/Katastarski_podaci.asp

Geoportal: http://www.geoportal.co.me/

 

Pogledajte video na ovu temu: